Get Adobe Flash player

Bogføring

Bogføringsbegrebet kommer fra mange år tilbage, før den tid man havde økonomisystemer, men hvor regnskaberne var ført i en hovedbog. Her kunne man slå op og få et overblik over den gældende virksomheds resultat og balance. I dag bliver bogføringen lavet i et bogføringsprogram, der desuden bliver kaldt for et regnskabsprogram. Her kan man hurtigt udskrive en rapport over balancen, resultatet og meget mere. Mange små virksomheder laver stadigvæk deres bogføring i Excel, men det er en uddødende metode, da flere og flere går over til selv at købe et økonomiprogram. Det kan vi også hjælpe dig med.

Udfyld formularen og lad os tage en snak

Hvad er bogføring?

Bogføring er i realiteten at holde styr på, hvad du skylder, hvad du har til gode og hvad din virksomhedsværdi af, samt hvad du tjener i virksomheden. Det er vigtigt for alle virksomheder, at bogføringen er i orden, da virksomheden skal kunne give et retvisende billede af virksomhedens økonomi.

Eksempler på bogføring kan du læse herunder:

-          - Du sender en faktura til en kunde, skal du debitere varedebitorer og kreditere varesalget. Når kunden betaler skal du krediterer varedebitorer og debitere kassekreditten/likvide midler/bankkontoen. Derved vil beløbet være registreret under resultatkontoen, der er en underkonto til indtjente midler under egenkapitalen.

-         - Leverer du en vare til en kunde, skal du kreditere lageret og debitere vareforbruget.

Bogføringen tager udgangspunkt i handlingskæderne/varetransaktionerne. Det vil sige, hvad der sker fysisk, men som har en økonomisk konsekvens. I henhold til eksemplet før, hvor du leverer en vare til en kunde. Her har du med høj sandsynlighed også faktureret kunden, inden du leverer varen til kunden. Der sker noget fysisk. Du leverer fysisk varen til kunden. Det betyder, at varen ikke er på dit lager mere og ejendomsretten er ført over til kunden. Men det har også den økonomiske konsekvens, at du ikke har varen som et økonomisk aktiv. Derfor følger de fysiske konsekvenser og økonomiske konsekvenser med hinanden.

Debet og kredit

Når der bogføres, anvendes kredit og debet. Dette er fundamentet for det dobbelte bogholderis metode, der betyder, for hver en post du posterer, skal du lave en modpost. Det betyder, at for hver gang du laver en debet, så skal du lave en kredit og omvendt. Derved sikrer du, at der er balance i regnskabet.

Hvad er det dobbelte bogholderi?

Det dobbelte bogholderi fører lang tilbage i tiden og er en metode til at registrere regnskabsmæssige posteringer. Metoden stammer fra Italien. I Italien blev det dobbelte bogholderi udviklet af banker og købmænd. Den ældste beskrivelse fører tilbage til år 1494 i en italiensk bog, som munk Luca Pacioli skrev. Den hedder ”Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita”, der beskriver det dobbelte bogholderi, som en metode, der er kendt i forvejen. Man har yderligere fundet eksempler på det dobbelte bogholderis metode helt tilbage til begyndelsen af 12-tallet.

Alle konti tilhører 4 hovedgrupper:

-          - Aktiver

-          - Passiver

-          - Omkostninger

-          - Indtægter

Hver konto har en kreditside og debetside. Meningen er, at det føres således, at tilgang til aktivkontien eller udgiftskontien posteres i debet, hvorimod afgangen posteres i kredit. Tilgang til passivsiden eller indtægtskontien krediteres, hvorimod afgang debiteres. I det dobbelte bogholderi skal du altid både debitere og kreditere.

Hjælp til bogføring

Hos HHrevision kan vi hjælpe dig med din bogføring. Vi er vant til mange forskellige opgaver, både i mindre og mellemstore virksomheder. Vi kan helt sikkert hjælpe dig og din virksomhed med bogføringen. Du kan finde kontakt-information om HHrevision i højre side på hjemmesiden.  


 

Spørgsmål?

Ring på

20 82 12 03

og hør mere om mulighederne.

Kontakt os

Vi hjælper desuden med